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Results of Electronic Ballot of RESNET Board of Directors on 

Adopting Interpretation on the Definition of Conditioned 
Floor Area 

December 27, 2010 
 
The following are the results of the electronic ballot of the RESNET Board: 
 
Shall the RESNET Board of Directors adopt the RESNET Technical Committee's 
proposed interpretation on conditioned floor area (Attachment A)? 
  
Yes (17)                           No (1)                    Abstain (0)            Not Voting (1) 
  
Ben Adams                     Greg Thomas                                      Javier Ruiz 
Dave Bell 
Steve Byers 
Dennis Creech 
Lance DeLaura 
Bret Dillon 
Charles Eley 
Philip Fairey 
David Goldstein 
Andy Gordon 
Mark Jansen 
Lee O'Neal 
Kelly Parker 
Bill Prindle 
Orlo Stitt 
Daran Wastchak 
Barb Yankie 
  
The interpretation was adopted. 
  
 
 
 
 
 
 

 
 



 2

Attachment A 
 
 
 
 
 
 
RESNET Formal Interpretation  2010-XX    
 

Definition of Conditioned Floor Area  

Approved by the RESNET Board of Directors, 12/XX/2010 
Proponent: RESNET Standing Technical Committee, Enclosure Subcommittee 
 
Applies to:  
2006 Mortgage Industry National Home Energy Rating Systems Standards  
Section 3.2 and Appendix A 

Purpose: This interpretation clarifies the intended meaning of conditioned floor area 
(CFA) as defined in Section 302 of the rating standards: 

Conditioned Floor Area (CFA) – The finished floor area in square feet of a home that is 
conditioned by heating or cooling systems, measured in accordance with ANSI Standard 
Z765-2003 with exceptions as specified in Appendix A of this Standard.  
 

Summary of interpretation 
1. CFA includes all finished space that is within the (insulated) conditioned space 
boundary (that is, within the insulated envelope), regardless of HVAC configuration. 
2. CFA includes unfinished spaces that are directly conditioned, that is, they have “fully 
ducted” intentional HVAC supply (or other intentional heat source). 
3. CFA does not include spaces such as insulated basements or attics that are 
unfinished, if there is no intentional HVAC supply, or minimal supply (inadequate to be 
considered directly conditioned space. 
4. CFA does not include heated garages. 
 
Referenced definitions 
From ANSI Z765-2003, as referenced:  

Finished Area 
An enclosed area in a house that is suitable for year-round use, embodying walls, floors, 
and ceilings that are similar to the rest of the house.   
 

From Section 302 Definitions: 
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Directly Conditioned Space – An enclosed space having heating equipment with a capacity 
exceeding 10 Btu/hr-ft2, or cooling equipment with a capacity exceeding to 10 Btu/hr-ft2. An 
exception is if the heating and cooling equipment is designed and thermostatically controlled 
to maintain a process environment temperature less than 65 degrees Fahrenheit or greater 
than 85 degrees Fahrenheit for the whole space the equipment serves. 

 
Interpretation  
 
Conditioned Floor Area (CFA) shall include the floor area of all conditioned space that is 
finished, or unfinished but suitably equipped for year-round occupancy (directly 
conditioned).  CFA shall include the following:  

• Spaces that are both finished and directly conditioned.  This includes any floor 
area of space that is finished in accordance with the definition of “Finished Area” 
provided by ANSI Z765-2003, and inside the conditioned space boundary.    

• Spaces that are both finished and indirectly conditioned.  Examples include (but 
are not limited to) finished spaces such as bedrooms, bathrooms or other rooms 
that are inside the conditioned space boundary, but have no terminal devices to 
deliver heat or cooling, and all finished spaces that are directly conditioned. 

• Spaces that are unfinished and directly conditioned in accordance with the 
definition above.  Examples include (but are not limited to) basements or attics 
with terminal devices (such as supply and return air registers and grilles or coils, 
radiators, heat exchangers, or the like) designed to maintain space temperatures 
suitable for occupancy during heating and cooling seasons. 
 

CFA shall not include the following: 

• Spaces that are unfinished and indirectly conditioned.  Examples include (but are 
not limited to) an unfinished basement with insulated walls, or an unfinished, 
unvented attic space with insulated roof, when those spaces do not have 
terminal devices; such spaces shall not be included in the CFA, even though 
they are within the conditioned space boundary of the home.   
Note: An unfinished basement with insulated walls, or an unfinished, unvented 
attic space with insulated roof shall not be included in the CFA just because they 
include some terminal devices, such as one or two supply registers cut into a 
trunk duct.  The presence of terminal devices that provide less than 10 btu/hr-sf 
do not meet the definition of “directly conditioned space” and thus such a space 
would not be included in the CFA.  For the purpose of this interpretation, if the 
actual btu/hour capacity of air registers in an unfinished space is unknown, the 
space shall be excluded from the CFA if there is less than 15 CFM of supply air 
for each 100 square feet of floor area. 

• Unfinished, heated garages shall not be included in the CFA.  A heated garage is 
not currently defined as a “rated feature” in the standards, and thus is not 
modeled as conditioned space nor included in the CFA. 

 
There are several areas of inconsistency or ambiguity in the standard: 
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• The reference on page A-5 to the 1996 edition of ANSI Z765 is incorrect.  This is 
an editorial error, and should refer to the 2003 edition in accordance with the 
definition of CFA. 

• The exception cited in the definition of CFA refers to Appendix A, page A-5: 
“Measure floor dimensions in accordance with ANSI Z765-1996 with the 
exception of Section 3 Paragraph 6 (floor areas with ceiling heights of less than 
5’ will be included in finished square footage).”  The exception in the definition of 
CFA is to include floor areas with ceiling heights of less than 5’ in the finished 
square footage of the home. This exception was intended to make floor area 
calculations from plans easier for raters.  However, this exception shall not apply 
to attics, basements or crawlspaces; such spaces shall not be included in CFA 
when the ceiling height is less than 5 feet, even if they are directly conditioned. 

• An inconsistency occurs on page A-27: “Determine conditioned and indirectly 
conditioned volume of space by multiplying conditioned floor area by ceiling 
height.”  In the case where a conditioned space is unfinished and indirectly 
conditioned, volume of that space(s) shall be included in the conditioned volume 
of the home, even though the floor area is not included in the CFA.  

• On page 3-17, the definition of AFL as “Total floor area of directly conditioned 
space” conflicts with the inclusion of spaces that are finished and indirectly 
conditioned.  For the purpose of this interpretation, AFL should always be taken 
as equal to CFA. (This point should be noted by software providers, and should 
not affect raters). 

 
These inconsistencies will be addressed by a future amendment to the standard. 
 
Rationale: The need for clarification on conditioned floor area and its various 
implications for conducting a HERS rating are long overdue.  Because energy efficiency 
programs that refer to the RESNET standard may base incentives and/or compliance 
criteria on CFA, the raters need guidance in order to consistently calculate CFA and 
apply it to the rating process. 
 

 


