
 

 

 
 
 

RESNET Formal Interpretation 2013-01 
Approved by the RESNET Board of Directors, xx/xx/2013 
 
Proponent:  
SDC 300 Calculations Subcommittee 
 
Applies to:  
Mortgage Industry National Home Energy Rating Systems Standards (2013)  
Sections 303.4.1.7.2.2 through 303.4.1.7.2.4 
 

Qualifying Light Fixture – A light fixture located in a Qualified Light Fixture 
location and comprised of any of the following components: a) fluorescent hard-
wired (i.e. pin-based) lamps with ballast; b) screw-in compact fluorescent bulb(s); 
or c) light fixture controlled by a photocell and motion sensor. 

 
Purpose: 
As it applies to the definition of Qualifying Light Fixture, LED lights with a luminous 
efficacy equaling or exceeding 50 lumens/watt shall be considered equivalent to CFLs. 
 
Interpretation:  
Where the Home Energy Rater provides manufacturer’s documentation that the 
luminous efficacy a LED light equals or exceeds 50 lumens/watt, said LED light shall be 
considered equivalent to a CFL and may be used to improve the HERS Index. 
 
Justification: 
LED lighting with the above luminous efficacy is a relatively recent advancement and 
such LED lights should be considered equivalent to the efficiency of CFLs. Otherwise, 
this advanced lighting technology will not receive the credit it deserves in the HERS 
Index Score. 


